De scholen zijn weer begonnen

Informatie

Titel:
De scholen zijn weer begonnen
Schooltype:
Basisonderwijs, Speciaal basisonderwijs, Pro/VSO, VMBO, HAVO/VWO
Lesvorm:
actie
Links:
Waardering:

meer informatie
schrijf review
dszwb vvn

Foto: VVN

Vooral in de eerste drie maanden na de zomervakantie raken kinderen vaker betrokken bij een ongeval. Dat komt door hun onervarenheid in het verkeer en doordat automobilisten in de spits niet meer gewend zijn aan alle schoolgaande kinderen. Kinderen moeten goed voorbereid de weg op gaan en automobilisten moeten rekening houden met een drukkere spits met veel onervaren fietsers. Daarom voeren gemeenten samen met politie, scholen en VVN vanaf begin september de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ – met spandoeken en posters, acties en media-aandacht.

 

Steeds meer scholen doen rond deze periode ook een verkeersactie met ouders en kinderen of een project om de nieuwe school-thuis route te verkennen. We hebben hier een paar ideeën voor acties en projecten op een rij gezet.

 

ideeIdee 1: Project ‘Van 8 naar 1’
Het project Van 8 naar 1 zorgt ervoor dat leerlingen in groep 8 de route naar hun nieuwe school uitstippelen en verkennen. Het lesmateriaal is zowel geschikt voor leerlingen die op de fiets gaan als voor hen die met het openbaar vervoer gaan.
Meer lezen over dit project kan hier: Van 8 naar 1

 

 

ideeIdee 2: Samen aan de slag met de nieuwe school-thuis route
De Vervoerregio heeft samen met de politie en de schoolbegeleidingsdiensten een aantal tips opgesteld om de nieuwe school-thuis route op een goede manier te verkennen. Ouders van kinderen van groep 8/nieuwe brugklas kunnen samen met hun kind concreet aan de slag met deze tips.  Scholen en bijvoorbeeld ouderverenigingen kunnen deze tips ook gebruiken om ouders te inspireren om met hun kinderen in de zomervakantie de route te oefenen.

 

 

ideeIdee 3: Op voeten en fietsen naar school
Het is goed als kinderen naar school lopen of fietsen. Dit levert de kinderen de broodnodige verkeerservaring op, voorkomt verkeerschaos (‘de ouderfile’) rondom school en is ook nog eens gezond. Daarom zijn er  bij Veilig Verkeer Nederland materialen beschikbaar om de actiedag of week Op voeten en fietsen naar school  te organiseren. Voor elke dag dat een kind lopend of fietsend naar school komt (of wordt gebracht) ontvangt hij of zij een sticker. Hiermee kan een competitie worden bijgehouden tussen leerlingen of klassen op school.

 
ideeIdee 4: Startmanifestatie
Voor de start van de campagne ‘De scholen zijn weer begonnen’ kiezen veel basisscholen voor een startmanifestatie. Daarbij wordt de campagne officieel geopend, vaak met de wethouder van verkeer erbij. Het is een leuk idee om hierbij bijvoorbeeld een ballonnenwedstrijd te houden of  een actie waarbij kinderen de automobilisten wijzen op het feit dat de scholen weer begonnen zijn en hen vragen goed op te letten.

Reviews

Van dit product zijn nog geen reviews gemaakt.