Ik stop voor zebra’s!

Informatie

Titel:
Ik stop voor zebra's
Schooltype:
Basisonderwijs, Speciaal basisonderwijs
Groep/klas:
5/6
Kosten:
Geen
Materiaal:
Ansichtkaarten, sleutelhangers, raamstickers, verkleedsets zebra, maskers
Lesvorm:
theorie, praktijkoefening, project, actie, gastdocent
Waardering:

 

meer informatie
schrijf review

Ik Stop voor Zebra’s!  is een ludieke actie van Veilig Verkeer Nederland, waarmee kinderen en automobilisten op een creatieve, vriendelijke manier leren over de regels rond het zebrapad.

 

Doel van de actie
Een zebrapad is bedoeld om voetgangers veilig en zonder oponthoud een weg te laten oversteken. Juist in een schoolomgeving is een zebrapad een veilige, herkenbare plaats voor kinderen. Zij weten dat ze zo veilig aan de overkant van de straat kunnen komen. Dit kan alleen als bestuurders ze daarvoor de gelegenheid geven.

Met de actie worden bestuurders attent gemaakt op het feit dat ze voorrang moeten verlenen aan overstekende voetgangers, of mensen die aanstalten maken om over te steken. De kinderen worden geïnformeerd over het gebruik van de zebra en veilig oversteken, en toetsen deze kennis tijdens de actie direct in de praktijk. De actie is altijd gericht op het belonen van goed gedrag. Er worden geen mensen staande gehouden.

 

ik stop voor zebrasUitvoering
Deze actie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden:

 

Optie 1
Een ouder gaat samen met een groepje kinderen (2 per ouder) bij het zebrapad staan en spreekt automobilisten die stoppen aan. Wanneer er mensen oversteken en er een auto stopt, lopen de kinderen richting de passagierskant en tikken op het raampje om een kaart en gadget mee te geven. De automobilist wordt vriendelijk bedankt voor het stoppen. Dat is namelijk belangrijk, omdat er vaak kinderen oversteken.

 

 

Optie 2
VVN geeft voorlichting op de school over het gebruik van een oversteekplaats/zebrapad aan de kinderen van groep 5 of 6. Vervolgens gaan de kinderen zelf buiten aan de slag met de actie zoals hierboven bij optie 1 benoemd (onder begeleiding van school of een verkeersouder).

 

Optie 3
Tijdens een ouderavond op school spreken de leraren of leden van de oudercommissie ouders aan over de actie en geven hen een ansichtkaart en gadget mee. Dit is een actie die zonder de kinderen plaatsvindt.

 

Materialen
VVN heeft een aantal materialen beschikbaar voor deze actie, zoals een folder, stickers, sleutelhangers en zebramaskers. Deze materialen zorgen ervoor dat de boodschap die de kinderen bij de aanhouding aan de bestuurder geven, ook daarna nog blijft hangen. Ook de kinderen herinneren zich de actie bij het zien van bijvoorbeeld hun zebramasker of sticker. Alle materialen worden vergoed.

 

Reviews

Van dit product zijn nog geen reviews gemaakt.