Case 101: Crash Investigation

Informatie

Titel:
Case 101: Crash Investigation
Schooltype:
Pro/VSO, VMBO
Groep/klas:
1 en 2
Kosten:
Geen
Duur:
Een dagdeel per klas, huiswerkopdracht en mentorles
Materiaal:
Werkboeken, docentenhandleiding en materiaal voor de crash scene
Lesvorm:
project, klassikaal, in groepjes, gastdocent
Gemeente:
Met uitzondering van scholen in gemeente Amsterdam
Links:
Waardering:

meer informatie
schrijf review

Een kapotte fiets, bandensporen op de plaats delict, wat is er gebeurd? Programma’s als Crime Scene Investigation zijn erg populair onder jongeren. Daarom is het project Crash Investigation bedacht. Met een vernieuwende aanpak, gebaseerd op rechercheonderzoeken, worden de leerlingen gemotiveerd om vanuit hun eigen nieuwsgierigheid met verkeer en alles wat daarmee te maken heeft aan de slag te gaan. Door de leerlingen op een objectieve manier over verkeersdeelname te laten nadenken, wordt getracht het risicobewustzijn te vergroten.  Aan bod komen onder andere: muziek luisteren in het verkeer, voertuigonderhoud, omgevingsbewustzijn en algemene gevaarherkenning.

 

DSC_1600
Oorzaak en gevolg
Tijdens het project beantwoorden de leerlingen in groepjes vragen die ze helpen de toedracht van een verkeersongeval te achterhalen. Ze bekijken bewijsstukken, analyseren de verkeerssituatie, bekijken ooggetuigenverslagen en doen voertuigonderzoek. Daarnaast zijn er gedurende het project regelmatig reflectievragen opgenomen, waarbij de leerlingen moeten reflecteren op hun eigen verkeersgedrag. Een aantal opdrachten zijn zo opgezet dat de leerlingen zelf moeten ervaren wat de gevolgen zijn van bepaalde keuzen; omgeving waarnemen met en zonder muziek te luisteren en zelf kijken en voelen wat er wel of niet goed is aan de fiets. Aan het einde van het project wordt een film vertoond met de ware oorzaken en aanleidingen van het ongeluk.

 

Huiswerkopdracht
Tot slot krijgen de leerlingen een huiswerkopdracht. Hierin wordt o.a. gevraagd naar gevaarlijke situaties die leerlingen in de route naar school tegenkomen. Deze huiswerkopdracht wordt later tijdens een mentorles besproken met de klas.

 

Wat is er nodig?
Voor de uitvoering van dit project worden de benodigde materialen aangeleverd en het project wordt ondersteund door externe begeleiders. De school zorgt voor een computerlokaal, een leslokaal en een ruimte van minimaal 6×7 meter waar de Crash Scene kan worden opgesteld.

 

 

Reviews

Van dit product zijn nog geen reviews gemaakt.