Snelheid

In het voorjaar loopt de campagne snelheid. De gemeenten in de Vervoerregio zorgen voor posters en voeren vaak samen met politie en VVN acties rond snelheidscontroles uit. Scholen in gebieden met een 30 km zone of met veel snelverkeer op de school-thuisroute voeren vaak rond deze periode acties uit om zowel leerlingen als verkeersdeelnemers (en ouders) bewust te maken van hun gedrag. We zetten hier een paar ideeën op een rij.

 

idee

Idee 1: Spetterende opening

Het is heel goed om een snelheidsactie of misschien wel een hele snelheidsweek met z’n allen op een leuke manier te openen. Nodig daarbij ook vooral een wethouder uit, die natuurlijk samen met kinderen een officiële handeling moet verrichten. Nodig vooral de plaatselijke pers uit. Het leukste is om de opening samen met (verkeers)ouders en leerkrachten te bedenken.

 

Een paar suggesties:
– Ophangen van een zelf gemaakt spandoek.
– Organiseren van een ballonnenwedstrijd: kinderen schrijven een snelheidsboodschap op een kaartje en hun naam en het adres van de school. De ontvanger en de verzender van de ballon die het verste weg is gekomen, krijgt een prijs. Dit is na de themaweek bekend en dat geeft weer een extra publiciteitsmoment.
– Een voertuig op het schoolplein laten komen: vrachtwagen (kan meteen een les dode hoek aan verbonden worden), een supersnelle luxe open auto (en waarom je er alleen maar langzaam in zou moeten willen rijden), een politiewagen/motor.
– Uitnodigen van een snelle sporter (liefst iemand uit de buurt). Dit kan een schaatser zijn, maar ook een fietser, een hardloper of zeiler. En iedereen mag natuurlijk interviewen, aanraken en een handtekening!

 

TIP: Betrek ouders!
Het is goed om de ouders te betrekken. Dat geldt voor het bedenken van acties, maar nodig ze vooral uit voor de startactie en betrek ze via werkjes in de klas die mee naar huis mogen, activiteiten die ze kunnen assisteren en stukjes in de schoolkrant/nieuwsbrief.

 

 

ideeIdee 2: Actie staandehouding met de politie
Een staandehoudings-actie kan bijvoorbeeld gebeuren voor de school. Kinderen maken van te voren een tekening of schrijven een ‘verzoek aan de automobilist’ om rekening te houden met de kinderen (en daarom de snelheid te verlagen).
De politie houdt de auto staande, de kinderen mogen om de beurt een automobilist aanspreken en een tekening en folder meegeven. Een voorbeeld hiervan is de Folder ‘Hou je aan de snelheidslimiet 2011’

 

ideeIdee 3: Wedstrijd sandwichborden
Het is altijd goed als kinderen creatief bezig zijn met een onderwerp als verkeer en snelheid. Ze moeten nadenken over de algemene boodschap en de doelgroep waar ze de boodschap aan willen vertellen.
Een leuk idee is het maken van sandwichborden.

De school kan de borden inzetten bij de staandehoudingen, maar de kinderen kunnen ook bij de plaatselijke supermarkt gaan staan. En er zijn vast nog meer plekken waar de borden goed inzetbaar zijn.  Door er een wedstrijd met een prijsje (iets voor de fiets als een bel, een set fietslampen, etc.) aan te verbinden, wordt op school en bij de ouders weer een extra moment van attentie gecreëerd.
snelheid in de gymles

 

ideeIdee 4: Snelheid in de gymles
Ook tijdens gymnastiek kun je bezig zijn met snelheid. Houd een wedstrijd hardlopen, of iets met een parcours en houd bij wie het snelste is. Boodschap is natuurlijk: snel zijn is goed, maar soms is minder snel beter, want zeker in het verkeer kun je dan beter opletten.