Verkeerslokaal

Informatie

Titel:
Verkeerslokaal
Schooltype:
Pro/VSO, VMBO, HAVO/VWO
Groep/klas:
Brugklas
Kosten:
Geen
Materiaal:
Online programma: lokale quiz, algemene quizzen, docentenmodule
Lesvorm:
theorie, praktijkoefening, klassikaal, zelfstandig, discussie
Gemeente:
Met uitzondering van scholen in de gemeente Amsterdam
Links:
Waardering:

meer informatie
schrijf review

Verkeerslokaal is een online verkeerseducatieprogramma voor brugklassers. Het doel van dit programma is om leerlingen de nieuwe school-thuisroute te laten ontdekken. Lastige verkeerssituaties onderweg worden door de leerlingen aangegeven en besproken in de klas.

Via een verkeersquiz komen, naast vragen over verkeersregels en –borden, ook gedragsvragen aan de orde. Kortom: een goede start voor een verkeersveilig schooljaar.

 

Het programma wordt op maat samengesteld doordat foto’s worden gebruikt uit de omgeving van de school. Voor de leerlingen zijn de situaties herkenbaar en daarmee toepasbaar. Elke leerling krijgt een eigen inlogcode. Via de website www.Verkeerslokaal.nl krijgt de leerling toegang tot het programma dat geschikt is voor digibord, PC en tablet.

 

Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  1. School-thuisroutes: leerlingen kunnen hun eigen schoolroute online intekenen in het programma.
  2. Puntenpriksysteem: leerlingen kunnen zelf aangeven welke verkeerslocaties zij gevaarlijk vinden, door punten te prikken op een kaart en voorzien van commentaar. Deze locaties en informatie zijn belangrijke input voor de vragen voor de verkeersquiz die Bureau de Groot Volker gaat maken met een aantal leerlingen van de school. Na circa 10 weken is de quiz gereed.
  3. Verkeersquiz: verkeersvragen over herkenbare verkeerssituaties in de eigen gemeente of schoolomgeving (20 vragen). Aan de hand van de vragen en antwoorden bespreekt de docent de resultaten.

 

Docent DSC_9421 - Copy

In een introductiebijeenkomst wordt de docenten geleerd hoe het programma werkt en hoe zij de lessen inhoudelijk kunnen verzorgen. Deze lessen bestaan in ieder geval uit het bespreken van de geprikte punten en bespreken van de resultaten van de quiz.

De docent kan de voortgang en resultaten van de leerlingen eenvoudig online bekijken. Dit biedt de mogelijkheid nader op bepaalde situaties of vragen in te gaan en met de klas buiten op straat de situatie te gaan bekijken.

 

DSC_9057 site

Foto’s: Verkeerslokaal

Gemeente 

Ook de gemeente krijgt toegang tot het programma en kan zien welke locaties door de leerlingen als onveilig worden ervaren. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld infrastructurele aanpassingen.

 

Reviews

Van dit product zijn nog geen reviews gemaakt.