Verkeersmarkt

Informatie

Titel:
Verkeersmarkt
Schooltype:
Pro/VSO, VMBO, HAVO/VWO
Groep/klas:
1 t/m 4
Kosten:
Geen
Duur:
Elk onderdeel van de verkeersmarkt duurt 25 minuten
Materiaal:
De realisatie van de verkeersmarkt wordt in overleg met de school besproken
Lesvorm:
theorie, praktijkoefening, project, in groepjes, gastdocent
Gemeente:
Met uitzondering van scholen in gemeente Amsterdam
Waardering:

meer informatie
schrijf review

DSC_1595

De Verkeersmarkt is een uitgebreid project waarmee leerlingen tussen de 14 en 16 jaar kennis maken met allerlei aspecten van verkeer en verkeersveiligheid. De leerlingen bezoeken in groepjes verschillende themalessen, die worden verzorgd in en om de school door gastdocenten. Een Verkeersmarkt is afgestemd op de beleving van de leerlingen, hun gedrag en de concrete verkeerssituaties waarmee zij te maken hebben. Met de praktische opzet van een Verkeersmarkt wordt een bijdrage geleverd aan het besef van leerlingen van de betekenis van verkeersregels, van de noodzaak deze regels te kennen en van het belang van veilig verkeersgedrag voor hunzelf en anderen.

 

Opzet van het project
De Verkeersmarkt bestaat uit verschillende onderdelen:

  • Vertoning en bespreking van de film Alles onder controle, over alledaagse, maar riskante situaties van scooterrijders en bromfietsers
  • Digitale bromfiets theorietest. De leerlingen worden getest op de verkeersregels en de resultaten worden besproken.
  • Alcohol Buggy’s: leerlingen ervaren hoe het, met een speciale alcoholbril op, is om onder invloed van alcohol of een drug een voertuig te besturen.
  • Dode hoek van een vrachtauto: leerlingen nemen plaats in een vrachtwagen, ervaren zelf het beperkte gezichtsveld van een chauffeur en krijgen tips hoe ze zich veilig kunnen gedragen rond een groot voertuig.
  • Onder invloed van alcohol en drugs: jongeren krijgen informatie over de risico’s van het gebruik van alcohol en drugs. Met een speciale bril op ervaren ze hoe het is om dronken te zijn.
  • Voorlichting van de politie. De wijkagent komt zijn ervaringen met de jongeren delen. Aan de hand van foto’s bespreekt de politiemedewerker de knelpunten in de omgeving van de school, welke de meest voorkomende ongevallen zijn en de oorzaken van deze ongevallen.

 

Reviews

Van dit product zijn nog geen reviews gemaakt.