Verkeersopvoeding door ouders

Ouders hebben een cruciale rol in de verkeersopvoeding van hun kinderen. Van jongsafaan kunnen ouders veel met de kinderen oefenen en niet onbelangrijk: het goede voorbeeld geven.  Hoe pak je dat nu aan? Op welke leeftijd kan mijn kind zelfstandig de weg op? Op deze pagina vindt u filmpjes en links naar tips en achtergrondinformatie over verkeersopvoeding.

 

Film: Beperkingen bij jonge kinderen in het verkeer
Een korte film voor ouders, docenten en weggebruikers.
Kinderen hebben al jong elke dag te maken met het verkeer. Kinderen lopen risico in het verkeer, omdat ze nog niet alles kunnen waarnemen en ze nog speels zijn. Vandaar dat het belangrijk is dat we veel met ze oefenen en rekening houden met kinderen in het verkeer.

 

Deze korte film behandelt 5 beperkingen van kinderen in het verkeer:
Fantasie, geluid lokaliseren, aandacht bij het spel, snelheid inschatten en blikveld

 

Special van ‘Blik op de weg’ over kinderen in het verkeer

 

Links en downloads naar tips en informatie over verkeersopvoeding van kinderen van 0 tot 12 jaar

Ouderbrochure ‘Vaardig in het verkeer voor kinderen tot 12 jaar’ (2017) Project JONGleren in het verkeer

 

 

 

 

 

 

 

Ouderbrochure UK/EN Parent information ‘Being traffic savvy for children under 12 years’ (2017) Project JONGleren in het verkeer

 

 

 

 

 

 

VVN_School-op-Seef

Jonge kinderen en hun ontwikkeling in het verkeer, wat opvoeders moeten weten
Jonge kinderen ontwikkelen zich volop. Door hun leeftijd hebben ze een aantal eigenschappen, die doorwerken in de manier waarop ze waarnemen, reageren en leren in het verkeer.
Voor opvoeders is het heel belangrijk te weten welke kenmerken dit zijn.  Zodat u er rekening mee kunt houden bij de begeleiding van de kinderen. De de site van School op Seef staat hierover meer informatie.

 

 

 

 

anwb

Kinderen veiliger in het verkeer
ANWB Streetwise geeft 5 tips, in een praktische serie animaties, waar u als ouder zelf direct mee aan de slag kunt.

 

 

 

2_1_praktische_tips_voor_ouders

Praktische tips voor ouders
Een brochure van 32 pagina’s voor (groot)ouders met een hele reeks verkeerstips en een beknopt oefenprogramma voor jonge voetgangers. Er is ook aandacht voor de specifieke eigenheid van kinderen en men krijgt concrete raadgevingen om daarmee rekening te houden. Op de site van het Belgisch Instituut Voor Verkeersveiligheid kunt u deze brochure downloaden.