Waarom verkeerseducatie?

Verkeerseducatie gaat om de verkeersveiligheid en mobiliteit van kinderen en jongeren. We willen allemaal dat de kinderen verantwoorde en weerbare verkeersdeelnemers worden en niet betrokken raken bij ongevallen. Om dat te bereiken moeten ze veel leren, veel oefenen en het goede voorbeeld krijgen van volwassenen.
Een taak van school én ouders. Op school leren kinderen de verkeerstheorie en het verkeersbewustzijn. Dat hebben ze nodig om te weten wat verantwoord verkeersgedrag is. Ouders gaan door met het oefenen in het dagelijks verkeer.

Een leven lang leren van stoep naar stad
Al spelenderwijs leren jonge kinderen over het verkeer in de buggy, fietsstoeltje, driewieler, naar step en fiets tot aan scooter, motor of auto als ze volwassen zijn.
Kinderen groeien (op) en veranderen. De leefwereld van kinderen wordt groter van stoep naar stad. De vervoermiddelen die ze gebruiken veranderen, daarbij horen weer nieuwe verkeersregels en het kind is zelf ook nog eens volop in ontwikkeling.
Met goede wegen, een veilige fiets, verkeersborden en verkeersregels ben je er nog niet. Wat ook nodig is, is bewust veilig gedrag. Een leven lang leren in en over het verkeer is hierbij onmisbaar. In elke fase van hun ontwikkeling en hun rol in de maatschappij.

Verkeer is een complexe taak
Leren lopen en fietsen, maar ook nog het andere verkeer waarnemen, inschatten en beslissingen nemen is ingewikkeld voor kinderen. Door allerlei beperkingen kunnen kinderen en jongeren nog niet alles waarnemen en de juiste beslissingen nemen. Dit gaat vaak nog fout. Dat is op zich niet erg, mits ze goed worden begeleid en in een veilige omgeving veel kunnen oefenen. Daar hebben ze hulp en coaching bij nodig. Thuis en op school. En zoals met alles: door veel te oefenen gaat het steeds beter!